- σύντομο βιογραφικό


Γεννήθηκα στην Καισαριανή τον Νοέμβρη του ΄79. Έτσι όπως συνηθίζω να λέω, έχω δυό Σταυρούς στην πλάτη φορτωμένους. Ο πατέρας μου κρατάει από τη μαρτυρική Σμύρνη και η μάνα μου από την Κρήτη.
Η καρδιά μου δεν ήτανε ποτέ ένα ήρεμο λιμάνι. Πάντα την ένιωθα ένα πέλαγο ανοιχτό. Από νεαρή ηλικία μου άρεσε το διάβασμα, η αναζήτηση και ειδικά η ποίηση και η φιλοσοφία. Ασχολήθηκα ελάχιστα με το θέατρο ως ερασιτέχνης ηθοποιός (ερμήνευσα τον Λεπρέντη του Μ. Χουρμούζη), με τη φωτογραφία (κύκλος 90, πορεία 382-Γ΄, πορτρέτο πόλης, Manifesto της ασχήμιας), με τη ζωγραφική (abstract) και με μια ιδιαίτερη, δική μου τεχνική ψηφιδωτού με βάση το ξύλο και τον γύψο (Anastasia the Roman & 3 ladies). Αυτό που με κέρδισε όμως περισσότερο από όλα ήταν η λογοτεχνία...
Καθώς μεγάλωνα άρχισα δειλά να εμβαθύνω στον ψυχισμό του ανθρώπου και να εξωτερικεύω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, δημιουργώντας τα πρώτα μου ποιήματα. Στα μεγάλα ορυχεία της ανθρώπινης σκέψης: Ανάγκη, Πόνος, Θάνατος, Αγάπη, εξακολουθώ ως σήμερα, τόσα χρόνια μετά, να εργάζομαι με την ίδια ανιδιοτέλεια, ταπεινά και μεθοδικά. Με την πάροδο των χρόνων, πειραματίστηκα σχεδόν με όλα τα είδη του λόγου: ποίηση, φιλοσοφία, διήγημα, μυθιστόρημα, θεατρικά έργα και τραγούδι.
Είχα την ξεχωριστή και ιδιαίτερη χαρά και τιμή, να είμαι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών από όπου και αποχώρησα το 2017. Στους κόλπους της Ε.Ε.Λ. είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους -σύγχρονους λογοτέχνες, και μέσα από τα έργα τους να προσεγγίσω διαφορετικά επίπεδα σκέψης, αντίληψης και λογοτεχνικής ερμηνείας και απόδοσης της εποχής μας. Βοήθησα στην υλοποίηση του 1ου και 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης και διηγήματος (η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό, χιλιάδων μαθητών από σχολεία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία). 
Είμαι ενεργό μέλος της Α.Ε.Π.Ι. -Ε.Υ.Δ.Ε και ιδρυτικό μέλος του νέου φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Στο παρελθόν διετέλεσα μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδας και της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης. Είμαι μέλος του Δ.Σ. του Αθλ. Συλλόγου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΑΦΝΗΣ. Από τα νεανικά μου χρόνια μετέχω ενεργά στα κοινά και αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω στον δύσκολο αλλά και τόσο όμορφο και δίκαιο αγώνα της ζωής. Με σωστές τοποθετήσεις -παρεμβάσεις, με μέθοδο, με υπομονή αλλά και επιμονή όπου χρειάζεται, καταφέρνω να πετύχω τους περισσότερους από τους στόχους μου τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο. 
Φέτος συμπληρώνω 23 χρόνια αδιάκοπης προσφοράς στα Ελληνικά Γράμματα και γενικότερα στον Ελληνικό Πολιτισμό. Αγαπώ τη γλώσσα μας, τιμώ και ευχαριστώ όσους αγκάλιασαν τα έργα μου και με βοήθησαν στο ξεκίνημά μου, και πάνω από όλα τους καθηγητές μου. Επίσης ευχαριστώ όσους δεν στάθηκαν με αγάπη απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, γιατί με βοήθησαν να καταλάβω από νωρίς πόσο δύσβατο θα είναι το μονοπάτι που διάλεξα να ακολουθήσω.
Είναι αρκετά ακόμα τα βιβλία μου εκείνα που δεν έχω προχωρήσει σε κάποια επίσημη (εκδ. ΞΕΡΟΛΙΘΙΑ) ή ιδιωτική έκδοση. Όσα από τα έργα μου έχουν ως σήμερα εκδοθεί ή κυκλοφορήσει, έστω και σε μικρό αριθμό αντίτυπων, είναι κατατεθειμένα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ορισμένα εξ΄ αυτών, σε διάφορες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.
Σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μου. Παρακάτω ακολουθεί ένα συνοπτικό χρονολόγιο της έως σήμερα αναζήτησης -πορείας μου στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας... Εύχομαι σε όλους υγεία, αληθινή ευτυχία, Ειρήνη, αγάπη και Δικαιοσύνη... Καλή περιήγηση...

Υμηττός, 29/3/2019 

Με εκτίμηση,   
ΜΑΡΚΟΣ ΣΑΡΙΜΑΝΩΛΗΣ